Πώς να χρησιμοποιείς τον Λυκίσκο
Η βασική διαδικασία του dry hopping, και μία από τις πιο κοινές μεθόδους, είναι να μεταγγίσετε απλώς την μπύρα σας από τον πρωτογενή κάδο σε ένα δεύτερο κάδο ζύμωσης και να προσθέσετε τον λυκίσκο. Είναι συνήθως καλύτερο να τοποθετήσετε τον λυκίσκο σε ένα διχτάκι ή σουρωτήρι στο οποίο να μην διαχέεται και να εξακολουθεί να είναι σε επαφή με τη μπύρα σας. Αν λυκίσκος σας είναι ολόκληροι κώνοι (cones), μπορείτε να τους προσθέσετε κατευθείαν στην μπύρα και να τους απομακρύνεται αργότερα, αλλά με τα σφαιρίδια (pellets) χρειάζεται περισσότερη προσοχή να μην καταλήξουν στην εμφιάλωση.
Η επιλογή των σωστών Λυκίσκων
Ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε τον σωστό λυκίσκο ή λυκίσκο για dry hopping είναι αυτός που επισήμανε η συνταγή. Έτσι, αν η τελευταία προσθήκη λυκίσκου στην μπύρα ήταν Centennial, δοκιμάστε να κάνετε dry hopping με Centennial ξανά. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε dry hopping με παρεμφερή λυκίσκο. Και πάλι, αν η τελευταία προσθήκη σας ήταν Centennial, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα άλλο λυκίσκο απο "C", όπως Cascade ή Citra. Τα αρώματα εσπεριδοειδών θα λειτουργήσουν καλά μαζί, χωρίς να συγκρούονται. Αν η pale ale σας χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικούς λυκίσκους στο βρασμό, μπορείτε να τους συνδυάσετε κατά το dry hopping. Τέλος, για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να ''στεγνώνετε'' με λυκίσκο χαμηλότερο σε άλφα οξέα όταν αυτό είναι δυνατόν. Λυκίσκοι με υψηλότερα άλφα οξέα τείνουν να έχουν χαμηλότερο ποσοστό στα ευαίσθητα αιθέρια έλαια, οπότε η χρήση με χαμηλότερα ΑΑ είναι πραγματικά πιο αποτελεσματική. Μπορείτε να πάρετε μεγάλα αποτελέσματα με υψηλότερα ΑΑ, ωστόσο, αλλά αυτό είναι μια κατευθυντήρια γραμμή, όχι ο κανόνας.
Χρόνος για Dry hopping;
Επειδή ο λυκίσκος προστίθεται στην δευτερεύουσα ζύμωση μπορεί να δώσει σημαντικά επίπεδα αρώματος το πρώτο 24ωρο, και ακόμα καλύτερα για τουλάχιστον 48-72 ώρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, θα πάρετε ακόμα περισσότερο άρωμα, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Ορισμένες ζυθοποιίες αφήνουν τον λυκίσκο στους βιοαντιδραστήρες για ολόκληρη την δεύτερη ζύμωση, αλλά αν αυτό κρατήσει περισσότερο από μια-δυο εβδομάδες, μπορεί να οδηγήσει σε φυτικές γεύσεις, όπως "χόρτου" ή και σε άλλες off flavors. Άρα μετά από 2-3 εβδομάδες, απομακρύνουμε απο την μπύρα τον λυκίσκο πριν δημιουργηθούν δυσάρεστες γεύσεις. Έτσι, ο ιδανικός χρόνος ορίζεται στις 48-72 ώρες. Μετά εμφιάλωση!
4 τρόποι για Dry hopping
Τώρα που έχουμε αναλύσει τα βασικά, ας μιλήσουμε για κάποιες παραλλαγές του θέματος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για Dry hopping στην μπύρα σας, και κάποιοι είναι αρκετά διασκεδαστικοί. Μερικοί δεν είναι πολύ πρακτικοί, αλλά προσφέρουν καινοτομία.
Αυτή η τεχνική δεν είναι η ιδανική μέθοδος, αλλά μπορεί να είναι ένας γρήγορος τρόπος για να καθοριστεί ποια αρωματική ένωση θα συνεργαστεί αρμονικότατα με κάθε είδος μπύρας. Ας πούμε ότι έχετε μια Pale Ale που παρασκευάσατε και σκέφτεστε την επόμενη φορά να κάνετε Dry hopping. Προσθέστε λίγη μπύρα σε ορισμένα pellet λυκίσκου στο τσαγερό σας και δώστε τους λίγο χρόνο επαφής. Στη συνέχεια, πιέστε το έμβολο και χύστε την μπύρα. Θα είναι ελαφρώς πιο επίπεδη, καθώς η πίεση θα εκτονώσει διοξείδιο του άνθρακα, αλλά θα μπορείτε να είστε σε θέση να πάρετε μια καλή ιδέα ποιο συγκεκριμένο λυκίσκο θα προσθέσετε στην επόμενη παρτίδα.
- Keg Hopping (Βαρελάκι)
Αυτή είναι μια καλή παραλλαγή για Dry hopping όπου μπαίνοντας ο λυκίσκος σε ένα σάκο ή σουρωτήρι προστίθεται απευθείας στο βαρέλι (keg). Αυτή η μέθοδος προσδίδει πολύ σημαντικό άρωμα λυκίσκου, καθώς το φίλτρο βρίσκεται ακριβώς στην ροή της μπύρας και κατευθείαν προς το ποτήρι σας, με αποτέλεσμα μια πολύ φρέσκια γεύση. Δυστυχώς, με αυτή την μέθοδο σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώσετε την μπύρα μέσα σε μια περίοδο 2-3 εβδομάδων. Αυτή η μέθοδος είναι φανταστική για πάρτι και εκδηλώσεις.
- The Randall (Συσκευή)
Για πρώτη φορά από την Dogfish Head Brewing, το Randall είναι μια συσκευή που ενώνεται με τις βρύσες του σπιτιού σας και σας επιτρέπει να ωθήσετε την μπύρα άμεσα μέσα από ένα δείγμα ολόκληρων λυκίσκων. Η ιδέα είναι ότι έχετε ένα θάλαμο στον οποίο μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένους ή φρέσκους ολόκληρους κώνους λυκίσκου. Η ροή μπύρας τρέχει σε αυτό το θάλαμο απο την μία πλευρά και σερβίρεται έξω από τον θάλαμο, από την άλλη. Η μπύρα έρχεται σε άμεση επαφή με το λυκίσκο στο δρόμο της προς το ποτήρι σας, λαμβάνοντας λεπτές αρωματικές ενώσεις με αυτόν. Αυτό το σύστημα δεν θα λειτουργήσει καλά, αν δεν έχετε έναν kegerator και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας Randall, αν έχετε ένα kegerator ή μπορείτε να παραγγείλετε ένα από την ιστοσελίδα της Dogfish Head Brewing.
- Dry Hopping στην 1η ζύμωση
Η πρώτη αντίδραση των περισσότερων homebrewers σε αυτό είναι ότι δεν είναι τόσο CO2. Ο μόνος λόγος που διαχέονται στο σημείο βρασμού είναι επειδή είναι καλά βραστά. Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε σε homebrew αλλά και σε εμπορικό επίπεδο.
αποτελεσματική όσο στην δευτεροβάθμια ζύμωση. Η θεωρία είναι ότι το dry hopping σε πρωτογενής ζύμωση επιτρέπει στις φυσαλίδες του διοξειδίου του άνθρακα να εγκλωβίσουν τις αρωματικές ενώσεις που βγάζει η μπύρα μας. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ ενδέχεται να αλλάξετε το αρωματικό προφίλ, ο πραγματικός μηχανισμός όπου συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. Οι ενώσεις αρώματος από λυκίσκο που περιέχονται στα έλαια του, δεν είναι αρκετά πτητικές ώστε να μεταφέρονται μακριά από τις φυσαλίδες
αποτελεσματική όσο στην δευτεροβάθμια ζύμωση. Η θεωρία είναι ότι το dry hopping σε πρωτογενής ζύμωση επιτρέπει στις φυσαλίδες του διοξειδίου του άνθρακα να εγκλωβίσουν τις αρωματικές ενώσεις που βγάζει η μπύρα μας. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ ενδέχεται να αλλάξετε το αρωματικό προφίλ, ο πραγματικός μηχανισμός όπου συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός. Οι ενώσεις αρώματος από λυκίσκο που περιέχονται στα έλαια του, δεν είναι αρκετά πτητικές ώστε να μεταφέρονται μακριά από τις φυσαλίδες
Τώρα που έχετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους του dry hopping, ήρθε η ώρα να κάνετε μια δοκιμή. Πειραματιστείτε με τεχνικές και δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για τη συνταγή σας. Έτσι την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε μια παρτίδα χωρίστε την σε 2 επιμέρους και κάντε dry hopping και στον 1ο και στον 2ο κάδο ζύμωσης για να έχετε πλήρη εικόνα του πειραματισμού. Δοκιμάστε με φίλους το αποτέλεσμα και αναλόγως πράξτε για την συνέχεια.
Post A Comment:
0 comments:
Αφήστε μας το σχολιο σας!